Наши партнеры

Menu



Klubportræt: L.A. Galaxy – Stjerner i galaksen

TotalBold.dk’s skribent, Kenneth Thygesen, har kigget nærmere på forholdene i Major League Soccer-klubben, L.A. Galaxy, hvor man blandt andre finder David Beckhams navn i truppen. Kenneth har kigget nærmere på de seneste tids skuffende resultater, samt hvordan Beckhams skifte har påvirket klubben.

En skuffende periode

Knap to måneders sejrstørke har hærget Los Angeles og byens fodboldhold L.A. Galaxy. I ikke mindre end ni kampe har klubben med tilhørssted på Home Depot Center ikke vundet, og krisen kradser for alvor i den ambitiøse klub. Sidste gang klubben hev en sejr i hus var helt tilbage i juni-måned på McAfee Coliseum i Oakland, hvor man slog San Jose Earthquakes med 2-1. Siden da har moralen på holdet gået hånd i hånd med kampformen, og sammen har de to faktorer nedsablet forhåbningerne om en succesfuld sæson i den californiske klub. Beckham og co. ligger i skrivende stund på skuffende femteplads ud af syv mulige i Major League Soccers vestlige liga. De hvidblusede Galaxy-drenge har tabt fem kampe og spillet fire uafgjort siden sejrsdagen i juni, og holdets ubestridte stjerne, David Beckham, har kun formået at passere ligaens keepere én gang i de seneste 12 kampe. Det er ikke kun rent sportsligt, at der er tumult i galaksen. Bag kulisserne er uoverensstemmelserne med den tidligere hollandske landsholdsstjerne Ruud Gullit blusset op og den 12. august måtte ledelsen i Galaxy fyre den legendariske fodboldhelt, som blandt andet blev kåret til Europas og verdens bedste fodboldspiller i henholdsvis år 1987 og 1989.

Ikke mindre end seks dage senere var et nyt stort amerikansk navn på plakaten. Redningsmanden var den tidligere amerikanske landsholdstræner, Bruce Arena, som formåede at føre USA frem til kvartfinalen ved VM i 2002 i Sydkorea. Forventningerne til den nye frelser er tårnhøje, og da L.A. Galaxy-præsident Timothy J. Leiweke præsenterede den nye mand var det med rosende og forventningsfulde ord:

”Bruce er den bedste træner for Galaxy og helt sikkert en af de bedste i ligaens historie. Jeg er imponeret både over hans passion, vilje og fokus. Vi har altid ment, at Galaxy bør gå efter at være den klub, som sætter tempoet og tonen i Major League Soccer. Jeg tror Bruce ser det på samme måde, og at han vil bringe os tilbage i den position,” udtalte klubpræsidenten.

Play-off en selvfølgelighed?

Om Bruce Arena kan føre den forhenværende mesterklub til Major League Soccers playoff afgøres indenfor de næste par måneder. Uret tikker dog for Arena, da Los Angeles Galaxy i øjeblikket kun har 24 point for 21 kampe, og er placeret i bunden af MLS Western. Major League Soccer er delt op i to: Eastern Part og Western Part. Der er i begge ligaer syv hold, der alle kæmper for at komme i top 2 i hver liga, hvilket giver en automatisk billet til playoff-spillet i oktober. Derudover skal der tildeles fire ekstra pas til ”Amerikas forjættede land”, og de bliver tildelt de fire hold som sammenlagt har flest point efter de 30 spillerunder. Rent praktisk spilles playoff-kampene mellem ligaens otte bedst placerede hold som cup-kampe over tre opgør, hvor det gælder om at samle fem point. Derfor vil den sidste kamp blive afgjort på Golden Goal, hvis dens resultat ikke afgør sagerne.

Imens billetsalget til MLS Cup Playoffs 2008 så småt er annonceret på diverse amerikanske billetsites, så står Bruce Arena med en stor opgave foran sig. Tilhængerne fra Home Depot Center forventer en kvalifikation til playoff-spillet, efter at det skuffende glippede sidste sæson. Galaxy-holdet spiller i øjeblikket under vanligt niveau, og til trods for den manglende playoff sidste sæson var forventningerne til en ny og anderledes spillemæssig sæson intakt: L.A. Galaxy skal til MLS Cup Playoff 2008! Det nuværende hold står på papiret ikke som et af de stærkeste i verden. Manglende spot på amerikansk fodbold er lig med manglende indtægter i form af reklameaftaler, merchandise, entré og ikke mindst glorværdige tv-aftaler. Den amerikanske landsholdsspiller, Landon Donovan, er en af de få amerikanske spillere med et europæisk højt niveau, men til trods for det store talent har han endnu ikke slået igennem i Europa. Det har til gengæld L.A. Galaxys allerstørste stjerne – sportsligt og forretningsmæssigt: David Beckham.

Den største stjerne i galaksen

”Jeg har spillet for to af verdens største klubber. Jeg har spillet på højeste niveau i 15 år, og nu har jeg brug for en ny udfordring.”

Verdenspressen var med største selvfølgelighed til stede 11. januar 2007, da superstjernen David Beckham offentligt luftede planerne for et skifte til USA. Los Angeles Galaxy havde stået med åbne arme og bød Cirkus Beckham velkommen indenfor i Hollywood. Den ombejlede familie ville skifte kongeklubben Real Madrid ud med uprominente L.A. Galaxy, som stod klar med en løn på ca. 300 millioner kroner på en femårig kontrakt. Et tilbud som David Beckham accepterede, og den 1. juli 2007 stod hovedpersonen klar på Home Depot Center i Los Angeles til præsentation.

Et halvt år senere blæser tusindvis af hvide, gule og blå stykker crepepapir rundt i et ekstremt omfang. Hundredvis af sladdersultne journalister kæmper en intens kamp for at stå forrest. Fotografer fra hele verden blitzer løs og et ægte medieinferno havde taget plads – et mindre deja-vu af omstændighederne et halvt år forinden til offentliggørelsen af David Beckhams nye klub.

En fotosession af englænderen sammen med Galaxy-direktører og æresmedlemmer var under opsejling og derefter var Beckham en sand Galaxy-spiller.

Den transfer ændrede fodboldverdenen. L.A. Galaxy kom på samtlige tunger i globalt fodbold. Fra at have været en anonym amerikansk fodboldklub blev Timothy J. Leiwekes fodboldtropper fra Los Angeles til en verdenskendt fodboldklub, der huserede verdens mest profilerede fodboldspiller. L.A. Galaxy forandrede sig kraftigt og en ”Beckhamisering” af klubben var på vej. Små reklameaftaler med erstattet af millionkontrakter med store firmaer. Home Depot Centers sædvanlige beskedne publikum blev erstattet af enorme bølger af hvidklædte Galaxys, som uge efter uge skyllede ind gennem tælleapparaterne. I Europa blev Galaxy ”vores” hold, og den førhen ligegyldige turnering, Major League Soccer, blev straks analyseret til mindste detaljer af verdens fodboldeksperter, journalister, direktører og supportere. Ikke nok med den tiltagende interesse for ligaen og Galaxy i særdeleshed, købte flere Hollywood-stjerner et årskort til hjemmekampene. Jennifer Lopez, Sylvester Stallone, Steven Spielberg og Rod Stewart er nogle af de stjerner som har købt et sæsonkort til de godt 16.000 danske kroner. I Galaxy er klubben stadig i ekstase over den store opmærksomhed:

”Det er forbløffende, så mange berømte fans, vi har fået,” konstaterede Los Angeles Galaxys talsmand Patrick Donnelly i et interview efter stjernernes indskrivning i klubben.

Potentiale i topklasse

Beckhams ankomst har givet et forfriskende og positivt billede af MLS og L.A. Galaxy. Aldrig har der været så meget fokus på klubben, og der kommer næppe samme fokus igen. Alle er interesseret i Galaxy og muligheden for at videreudvikle klubben – forretningsmæssigt såvel som sportsligt – er i høj grad til stede. Vilkårene i en moderniseret fodboldverden anno 2008 er benhårde, men formår de jakkesæt-bærende herrer på direktionsgangene at vise Galaxy-fanen på transfermarkedet såvel som i det daglige arbejde med merchandise og reklameaftaler, ja så har klubben en stor fremtidsudsigt som en førende amerikansk fodboldklub. Med sin ankomst har David Beckham under alle omstændigheder skabt imaget og lagt rammen om et nyt projekt i den stjernebesatte glamour-by. Nu er det op til L.A. Galaxy-præsident Timothy J. Leiweke og ledelsen at markedsføre og fremme fodboldklubben – og gøre Galaxy til byens stolthed. Potentialet har Beckham ”givet” klubben i og med han har iført sig Galaxys hvide spilledragt, og hvem ved? Måske er der snart en ny stjerne på vej i galaksen.



Kommentér



Top-menu
Menu