Skrevet af Mikkel Exner
Når sæsonen slutter og vinderen er fundet, går holdene i gang med forberedelserne til den nye sæson. Der bliver købt og solgt, og efter velfortjent ferie til spillerne, er det op på hesten igen. De nye indkøb kommer i action, og manageren kan vurdere spillernes niveau, og sætte realistiske mål for sæsonen. Det er nu blevet vinter, og klubberne for mulighed for at opruste sig yderligere, inden de igen skal ud og præstere.
Det der gør vinterens transfervindue så vigtigt er, at klubberne har fået et billedet af hvad holdet kan opnå. Holdet er måske blevet ramt af skader, og derfor er det en perfekt mulighed for at sikre sig en bedre 2. halvdel. Kapløbet er også blevet mere intenst da klubberne nu har konkrete mål, som f.eks. at opnå en plads der sikrer europæisk bold. I de store ligaer er det top6 der åbner porten til det store Europa, og mange midterklubber sætter sig dette mål, derfor bliver konkurrencen skærpet, og der er ikke meget plads til at begå fejltagelser. Skadesramte hold er nødsaget til at vise aktivitet, det samme skal hold der ikke rigtig har fundet rytmen.
Hvis vi vender blikket mod det engelske var der en del hold, der i transfervinduet var nødt til at punge ud. Det var hold som West Ham, der i sommers lagde op til noget stort med købene af de to argentinske landsholdsspillere, Carlos Tevez og Javier Mascherano. Forventningerne om at blande sig i top6 blev dog ikke indfriet, og i stedet ser man nu West Ham ligge i den mindre sjove ende, hvor de kæmper for at undgå nedrykning. Derfor var der lagt op til de store indkøb, og med Eggert Magnussons, den islandske forretningsmand der for nylig overtog klubben, penge, var optimismen stor. Det blev da også til en del spillere, bl.a. Lucas Neill, Luis Boa Morte og Kepa. Newcastle har ligeledes haft en skuffende sæson selvom det er begyndt at se lysere ud. Specielt forsvaret har været et problem. Newcastle blev linket sammen med en del forsvarere, bl.a. danske Michael Gravgaard. Det lykkedes dog ikke at hente det danske fyrtårn til St. James Park, men ledelsen gjorde deres bedste, og fik også hentet den 22-årige amerikanske forsvarsspiller, Oguchi Onyewu, fra Standard. Det blev dog kun til en låneophold.
Næsten samme situation kunne man opleve i Spanien. Her var det Atlético Madrid der hungrede efter en ny wing, da to af deres stjernespillere, Maxi Rodriguez og Martin Petrov, er ude med langtidsskader. Hovedstadsklubben havde da også kontakt med navne som Quaresma, Simao og Daniel Carvalho, men den eneste tilføjelse til truppen, blev den 29-årige forsvarsspiller Fabiano Eller. Både ledelsen og klubbens fans, var meget skuffede over det spildte transfervindue, og går en svær forårssæson i møde. I resten af Spanien er det bundklubberne der har været mest aktive, hvor Gimnastic har sikret sig hele 5 spillere heriblandt den tidligere AGF’er Tobias Grahn. I Spanien så man også meget få spillere der blev købt til startopstillingen. Mange af de indkøbte spillere er purunge knægte, der har potentialet til at blive verdensstjerner. Real Madrid gik på rov i Argentina og hentede en spiller fra hver af de to tophold, River Plate og Boca Juniors, nemlig Gonzalo Higuain og Fernando Gago, der bliver kaldt den nye Redondo, på henholdsvis 19 og 20 år. Udover den nye Redondo sikrede de sig også den nye Roberto Carlos, i form af Marcelo. Marcelo har ligeledes et godt langskud og er en meget offensiv back.
I Italien fortsatte AC Milan stilen med at hente forholdsvis gamle spillere, hvor de bl.a. andet hentede den udskældte Real Madrid angriber, Ronaldo, der måske kan skrive et nyt kapitel i sin historie, der ellers lignede noget der sang på sidste vers. Milano-klubben skrev også kontrakt med den 30-årige Massimo Oddo. Mange danskere har i tidens løb slået sine folder i støvlelandet, og FCK’s unge Martin Bergvold, fulgte op på denne tradition. Bergvold skal nu prøve lykken i Livorno, der p.t. roder rundt i midten af tabellen.
Et andet land hvor vi danskere også har gjort vores indtog er Tyskland. I dette transfervindue blev der også sendt en spiller ned over grænsen. Dette var en af FC Midtjyllands største profiler, Mikkel Thygesen, hvis karriere pludselig har taget voldsom fart. Det var Borussia Mönchengladbach der fik et godt øje for den unge danskers kvaliteter. En anden tidligere FCM spiller, Mohamed Zidan, har spillet i Werder Bremen i nogle sæsoner. Den egyptiske angriber har dog trænge kår i den tyske storklub, da angrebet er en af holdets stærkeste kæder. Han røg derfor til bundklubben FSV Mainz 05, for omkring 11 mio. kr. Her fik han følgeskab af hans holdkammerat i Bremen, danske Leon Andreasen, der dog kun er taget af sted på et låneophold.
Tysklands naboer, Frankrig, har altid været en stor fodboldnation, men klubberne har aldrig rigtig kunnet blande sig mod de andre landes hold. Det eneste hold der besidder europæiske klasse er Lyon, og de er også en af de få klubber der har fanget den store fisk. Den tjekkiske angriber Milan Baros, indgik i en byttehandel med John Carew, så det norske fyrtårn nu er at finde i Aston Villa.
I vores hjemland hev alle klubberne, på nær Viborg og AaB, mindst tre nye spillere hjem. Brøndby, der nok har været ligaens mest skuffende hold, ligner et meget stærkere hold efter dette transfervindue. De blå-gule skiftede ud på målmandsposten, hvor Casper Ankergren røg til kriseramte Leeds, og i stedet hentede de Stephan Andersen hjem til moderlandet efter et ophold i Charlton. De lavede også et spændende køb i Chris Katongo fra Jomo Cosmos, og samtidig indgik de en aftale med den afrikanske klub. Mikkel Bischoff tilsluttede sig også truppen fra vestegnen, og med disse indkøb, og de tilbagevendte spillere fra skadeslisten, ligner BIF et hold der er klar til at kæmpe.
SAS-Ligaens førerhold, FC København, gjorde sig også synlige på transfermarkedet. De har, som Brøndby, også hentet en ny målmand i form af den talentfulde australier, Nathan Coe. Fansene kan også glæde sig til sambabold, da de danske mestre har forstærket angrebet med den dygtige brasilianer, Ailton, der faktisk blev sikret i sommers. Aftalen lød dog på at teknikeren først ville gøre sin ankomst på Parken denne vinter. Samtidig hentede FCK endnu en dansk landsholdsspiller, denne gang blev det Niclas Jensen. Jensen fik for nogle uger siden en advarsel af landsholdstræneren Morten Olsen, der løb på at venstrebacken ville ryge af landsholdet, hvis han ikke begyndte at få mere regelmæssig spilletid. Det har han udsigt til at få hos københavnerne, og han er da også udtaget til kampen mod Australien.
Ligaens nummer 3, fynboerne fra OB, lavede en sand genistreg. De købte den store serbiske målmand, Nenad Novakovic, for omkring 2 mio., men blot 2 måneder efter røg han fluks til Italien og Reggina, for en sum der skulle ligge omkring 10 mio. Udover denne pudsige transfer fik de også hentet nogle spændende forstærkninger. Den bundrutinerede Thomas Helveg vender, efter 13 år i udlandet, tilbage til Danmark og Fyn. Klubben har også hentet til den noget yngre Jonas Troest, der blev fritstillet af Hannover 96, og serbiske Srdjan Radonjic.
Som sagt blev der budt på stor aktivitet i vores lille land, og SAS-Ligaen går en spændende afslutningsfase i møde.
Dette transfervindue er helt klart vigtigst for mellem- og bundklubberne. De store klubber er sjældent meget aktive i denne måned, og man kan også se at de fleste kun har hentet talenter, hvis de overhovedet har hentet noget. Selvom det er et vigtig transfervindue, ser man tit mange klubber der kan kigge skuffede tilbage på måneden der gik. Grunden til dette er bl.a. den intensivitet der er på markedet, da mange klubber jagter den samme spiller, og til sidst bliver prisen skruet så meget i vejret, at det kun er få klubber der kan følge med. En anden ting er at klubberne er meget modvillige til at slippe deres spillere, da de helst skal have en erstatning klar, da der i mange ligaer bliver spillet kampe i denne måned. Derfor ser man mange transfer der går i vasken. Låneaftaler er noget man ser meget af. Fordelen ved en låneaftale er, at hvis man nu står i en slem skadessituation, og ikke har de finansielle midler til at købe spillere, der er bedre end dem der er på skadeslisten, er det en smart løsning at leje en spiller, der selvfølgelig er på samme niveau, men som der sandsynligvis ville komme i overskud når de andre vender tilbage. Så slipper man også for at lave panik handler, hvor man går ud og betaler overpris for spillere man kun har brug for i 6 måneder.
De danske klubber har klart nogle af de bedste forudsætninger for et vellykket transfermarked, da sæsonen først starter op igen til Marts. Dette gør at klubberne ikke skal tænke på at forberede sig på vigtige kampe, og kan ligge alt deres fokus på at hente nye spillere. England er nok det land, transfervinduet ligger mest uheldigt for, da klubberne også spiller i december måned, hvor de andre lande kan forberede sig med f.eks. at tage kontakt til klubberne osv. Dette er også noget de engelske manager bander over, da de tit kan være nødt til at foretage sig panik indkøb.
Her på TotalBold.dk vil vi dog fokusere på de gode indkøb. Hvem fandt perlen i østersen? Hvem købte en usleben diamant for næsten ingen penge, og hvem købte stjernespilleren? Disse spørgsmål vil vi nu give vores bud på, så her bringer vi en top3 over bedste indkøb fra de 6 lande der er blevet skrevet om.
England:
1. Ashley Young, fra Watford til Aston Villa
Ashley Young var en ombejlet herre i dette transfervindue, og forståeligt nok, da den 21-årige angriber er en af de mest lovende engelske spillere. Aston Villa har haft nogle problemer i denne sæson, specielt i angrebet, hvor Milan Baros har været skuffende. Milan Baros blev derfor solgt til franske Lyon, hvor John Carew samtidig røg til England. Med Ashley Young og John Carew har Aston Villa fået sig et farligt angreb, og Young ser allerede ud til at føle sig hjemme, da han scorede i sin debut mod Newcastle. Et rigtig spændende køb af Aston Villa, og der er høje forventninger til den unge angriber, der menes at have kostet klubben over 100 mio. kr.
2. Lucas Neill, fra Blackburn Rovers til West Ham
West Ham har haft en meget skuffende sæson, og var derfor nødt til at være aktive på transfermarkedet. Mange troede ellers at Lucas Neill var på vej til Liverpool, men rygterne siger at han valgte ”The Hammers” pga. at Liverpool ikke ville opfylde den australske forsvarers krav. Lucas Neill er en erfaren højreback, der til tider godt kan være lidt aggressiv i sin spillestil. Han er en ægte fighter, og kan blive vigtig i West Hams kamp for overlevelse.
3. Lauren, fra Arsenal til Portsmouth
Den camerounske højreback er for nylig rundet de 30. Han har siddet ude med en slem skade i næsten et år, og er først for nylig vendt tilbage. Den erfarne back var fast mand hos ”The Gunners” inden den forfærdelige knæskade, og i mellemtiden har Eboue sat sig sikkert på backpladsen, og derfor var Lauren pludselig i overskud. Denne chance blev udnyttet af Portsmouth, og man må sige at Pompey har lavet et scoop. Lauren kan bringe stabilitet i forsvaret, og hans kendskab til Sol Campbell er kun en fordel. Udover hans defensive kvaliteter, er han altid med oppe foran, samt han er en straffesparksspecialist. Alt dette har Portsmouth hentet for lidt over 5 mio., hvilket må siges at være en storslået handel.
Spanien:
1. Gonzalo Higuain, fra River Plate til Real Madrid
Den blot 19-årige Higuain bliver betegnet som et kæmpe angrebstalent. Den unge argentiner, en nationalitet han for nylig har valgt frem for den franske, er blevet jagtet af diverse storklubber, men valgte altså Real Madrid, hvor han kan sproget og kan få en god lærermester i Raul. Higuain skal nok bruge lidt tid til at vænne sig til livet i en storklub, men jeg tror at han allerede næste sæson vil begynde at vise sig værd.
2. Aleksandr Kerzhakov, fra Zenit St. Petersburg til Sevilla
Igen skal vi have fat i en angriber, denne gang er det dog fra de lidt mindre eksotiske egne. Der er tale om den forholdsvis unge russer, Aleksandr Kerzhakov. Den 24-årige russer har længe været eftersøgt af mange storklubber, men har valgt at blive i Rusland til han var blevet modnet. Nu har han så valgt at tage springet, og den unge russer har fået en god start i det spanske. I de 3 kampe det er blevet til, har Kerzhakov fundet vej til netmaskerne 1 gang. Sevilla har allerede en målfarlig angriber, Frederic Kanoute, der p.t. er ligaens topscorer, og hvis disse to kan få samarbejdet til at fungere, er der gode chancer for at Sevilla fortsætter sin fantastiske sæson.
3. Tobias Grahn, fra AGF til Gimnastic
Mange havde forventet at den svenske midtbanespiller ville tage turen til Italien og Reggina, men blonde kreatør skulle eftersigende have været for grådig til den italienske klub. Derfor endte med at Grahn, der har været på lån i OB denne sæson, tog til de spanske bundpropper. Grahn er en chance skabende tekniker, der sagtens kan begå sig i Spanien, og bliver spændende at følge i den nedrykningstruede klub. Selvom Gimnastic har forstærket truppen med hele 5 spillere, skal der noget af et mirakel til, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at blive i La Liga. Gimnastic har tabt 2/3 af deres kampe, og Tobias Grahn kan se frem til Segunda bold i næste sæson, hvis der ikke sker nogle gevaldige forandringer.
Italien:
1. Ronaldo, fra Real Madrid til AC Milan
’El Fenomeno,’ som han bliver kaldt, har længe været nede i kulkælderen. Han har altid været plaget af skader, hvor han på et tidspunkt sad ude i næsten 2 år. Alligevel har han formået at slå sig fast som en af verdens bedste angribere gennem tiderne, og han er indehaver af titlen som VM mest scorende spiller gennem tiderne. I lang tid er han blevet kritiseret for overvægt, og efter Capello overtog styringen af Real Madrid, er brasilianeren blevet frosset ud af truppen. Han har for nylig kaldt Capello for et mareridt og er lykkelig for endelig at have skiftet klub. Selvom han længe har været ude af topform og kun bliver ældre, er han stadig en rigtig farlig herre. De hurtige løb og fikse driblinger ser man dog ikke så meget af længere, men det kan være at han blomstrer op på ny i Italien, hvor han tidligere har haft sine bedste år. Ifølge ham selv er han i hvert fald ikke afskrevet på landsholdet.
2. Massimo Oddo, fra SS Lazio til AC Milan
Massimo Oddo er i den seneste tid kommet ind omkring det italienske A-landshold, hvor det indtil videre er blevet til 25 kampe, bl.a. i VM-finalen mod Frankrig hvor Italien jo som bekendt vandt. Han er også skrevet op for et mål mod Ukraine. Oddo er blevet købt som afløser for den nu 36-årige Cafu. Oddo er dog heller ikke helt ung selv, 30 år er han nået op på, men AC Milans indkøbspolitik har altid gået på at hente erfarne spillere.
3. Giuseppe Rossi, fra Manchester United til Parma på lån
Manchesters stjerneskud var i første halvdel af sæsonen lånt ud til Newcastle, hvor det dog ikke lykkedes ham at slå rigtig igennem, og da Larsson i mellemtiden havde gjort sin ankomst på Old Trafford, blev Rossi endnu engang lånt ud. Denne gang var det Parma, hvor han spillet før han kom til United, der tog i mod den kommende superstjerne, og det tydeligt at se at han føler sig bedre tilpas i hjemlandet. Indtil videre har den 19-årige angriber spillet 1 kamp og i den kamp scorede han også sit første mål.
Tyskland:
1. Benjamin Lauth, fra Hamburger SV til VfB Stuttgart på lån
Efter danske Jon Dahl Tomasson blev lånt ud til Villarreal, hvor han allerede har scoret sit første mål, hentede Stuttgart Lauth som erstatning. Den 25-årige Lauth spillede i TSV 1860 München, hvor han var deres bedste angriber, og i 2003 blev han indkaldt til den tyske landsholdstrup, indtil klubben rykkede ned. Det medførte til et skifte til HSV, hvor hans udvikling dog blev sat lidt i stå grundet skade efter skade. I sæsonen 2005/2006 var han dog igen i topform, og spillede en vigtig del i HSV 3. plads, samt Champions League deltagelse. Nu skal den målfarlige angriber så slå sine folder i Stuttgart, der p.t. ligger på en 3. plads, indtil Jon Dahl vender tilbage.
2. Markus Rosenberg, fra Ajax Amsterdam til Werder Bremen
Den svenske angriber er helt klart fremtidens mand på det svenske landshold, og har indtil videre spillet 12 kampe. Han var i lang tid en vigtig brik på Ajax hold, men da Klaas Jan Huntelaar blev hentet til Amsterdam ArenA, blev Rosenberg så småt lukket ud af startopstillingen. Den 24-årige svensker ville ikke spille sit talent på bænken, og sagde derfor ja til en kontrakt fra tyske Werder Bremen, hvor han kan komme til at spille en vigtig rolle, idet Klasnic p.t. sidder ude med en skade. Det er samtidig en god chance for at vise at han skal regnes med i kampen om en startplads.
3. Mikkel Thygesen, fra FC Midtjylland til Mönchengladbach
Vores 22-årige dansker har gennemgået en kometudvikling i FC Midtjylland, og har fået sin landsholdsdebut. Mikkel Thygesen kan både spille offensiv midt og kantspiller, og har haft en fantastisk sæson i det midtjyske. Dette fik Borussia Mönchengladbach øjnene op for, og skulle eftersigende have betalt et tocifret millionbeløb. Thygesen for selskab af en del andre danskere. Bo Svensson, Kasper Bøgelund, og Sebastian Svärd er nu blevet Thyges holdkammerater hvilket helt klart vil hjælpe den unge spiller.
Frankrig:
1. Milan Baros, fra Aston Villa til Lyon
Den tjekkiske angriber har haft en svær klubkarriere, hvor det aldrig rigtig er lykkedes ham at slå sig fast. Til gengæld har han været helt fantastisk for landsholdet og statistikken, 29 mål i 51 kampe, viser hvor farlig han er. Milan Baros’ bedste sæson må være i 2004/05, hvor han blev klubbens topscorer, samt var en vital grund til at Liverpool kunne løfte Champions League trofæet for 5. gang. Han havde et mindre uheldigt skifte til Aston Villa, men nu hvor han igen spiller under vingerne af Gerard Houllier, der i sin tid hentede ham til Liverpool, vil vi måske for alvor se ham få sit gennembrud. Det lover allerede godt da den 26-årige tjekke scorede i sin debut for Lyon.
2. Frederic Piquionne, fra Saint-Etienne til Monaco
Frederic Piquionne bliver af mange betegnet som en af de bedste angribere i den franske liga. Han har spillet godt i alle de 3 klubber han hidtil har spillet i, dog havde han problemer med træneren i Rennes, hvilket var grunden til at han skiftede til Saint-Etienne. Frederic Piquionne er franskmand, men spiller for den franske republik, Martinique, der ligger i det caribiske øhav. Martinique er ikke en del af FIFA, så Piquionne får nok aldrig mulighed for at spille i VM, men deltager i CONCACAF turneringer, og landet har engang vundet den caribiske cup.
Piquionne er en hurtig og teknisk angriber, men taget hans højde i betragtning, 188 cm, er luftspillet ikke hans stærke side. Monaco har været en enorm skuffelse de sidste to sæsoner, men måske kan Piquionne blive deres redningsmand, og få dem tilbage i toppen af fransk fodbold.
3. Marcelo Gallardo, fra River Plate til Paris Saint-Germain
Marcelo Gallardo startede sin karriere i argentinske River Plate, der er kendt for at udvikle talenter, og her havde han stor succes. Han var en vigtig grund til klubbens mange trofæer, men efter 7 år måtte han sige farvel. Han røg til Monaco hvor han også imponerede og var en sikker mand på den franske midtbane. Den nu 31-årige argentiner kom dog i unåde hos træneren, og vendte derfor hjem til Argentina og River Plate i 2003. Nu har han så igen taget turen til Frankrig, denne gang kriseramte PSG. PSG, der vandt cuppen i sidste sæson, har haft en forfærdelig sæson, og ligger med delte point på nedrykningsstregen. Gallardo kan, med sin erfaring og kendskab til den franske liga, gå hen og blive afgørende for PSG forhåbninger om at klare sig i den bedste franske liga.
Danmark:
1. Ailton Almeida, fra Örgryte til FC København
I sommers sikrede FCK sig den brasilianske angriber fra svenske Örgryte. Aftalen var dog at Ailton først skulle tilslutte sig truppen, den første januar. Ailton er en god teknisk angriber, der på nogle måder godt kan minde om Alvaro Dos Santos. En klar forstærkning, der får københavnerne til at se endnu farligere ud, og Ailton kan måske tilføre det, der mangler for at få europæisk succes.
2. Danny Olsen, fra FC Nordsjælland til FC Midtjylland
Den 21-årige Danny Olsen, har udviklet sig meget i FC Nordsjælland, og ligner en af fremtidens mænd på det danske landshold. Den hurtige kantspiller har været en af FCN’s bedste denne sæson, og vil hjælpe FC Midtjylland i kampen om mesterskabet. Han har indtil videre spillet 12 kampe for det danske U-landshold, og hvis han fortsætter sin rivende udvikling, bliver han snart en seriøs bejler til en plads blandt de store drenge.
3. Stephan Andersen, fra Charlton til Brøndby IF
Stephan Andersen er den eneste målmand der nogensinde har vundet titlen som årets danske talent. Dette skete i 2003, og interessen for den danske målmand voksede. Da AB i 2004 rykkede ned, røg den 25-årige Andersen til Charlton. Han formåede dog aldrig rigtig at slå igennem, så skiftet til BIF kom på det helt rigtige tidspunkt. Selvom Ankergren var en af de bedste i Brøndbys efterårssæson, kan Stephan Andersen tilføre mere stabilitet til defensive, og kan måske hjælpe Brøndby til at vende skuden og få en nogenlunde acceptabel sæson.
God artikel som du er gået meget i dybden med, 5 ud af 5 stjerner 🙂
Fremragende arbejde Mikkel. Troede der var mange, som havde skrevet på den, men det er bestemt et flot stykke arbejde du der har lavet dig, også "En stur 5tal" herfra, og fra Etta Cameron
Tak til både Andreas, Mikkel og Etta..
Rigtig godt skrevet. Keep up the BRILLIANT work!